Het probleem is dit: zo’n 70% van de producten en diensten die gemeenten aanbieden, zijn nationaal vastgelegd. De regels zijn helder. Maar van de inwoner wordt verwacht dat hij zelf aantoont dat hij aan de voorwaarden voldoet. Denk aan de energietoeslag in de tijd van Corona. Perfect voorbeeld. Iedereen weet dat het een noodzakelijke compensatie was. Maar de manier waarop we het regelden? Die was krom.
De bewijsstukken die nodig waren, die informatie, die zat al in een overheidsdatabase. Bij het UWVbij de Belastingdienst. Maar in plaats van die bronnen direct aan te spreken, gebruikten we de burger als een soort ‘analoge broker’ om documenten heen en weer te sturen. Onnodig complex, privacygevoelig en frustrerend.
Stel je voor: iemand logt in met DigiD. Zendd checkt direct bij het UWV: is er een uitkering? Ja/Nee. Vervolgens checkt Zendd bij de Belastingdienst: is het verzamelinkomen lager dan 120% van het minimum? Ja/Nee. Klaar. Geen stapels papieren, geen onnodige privacygevoelige informatie. Gewoon een snelle, veilige en efficiënte procedure.
Maar het gaat verder dan deze éne regeling. Kijk naar de Single Digital Gateway Verordening vanuit Europa. Ondertekend door alle lidstaten en al van kracht. Deze verordening dwingt de diverse overheden om digitaal toegankelijk te zijn en gegevens onderling uit te wisselen zelfs over de landsgrenzen heen. En dat is precies waar Zendd in beeld komt. Zendd richt zich op het verbeteren van dit online aanvraagproces. We leveren geen formulierensoftware, maar een procesapplicatie die aanvraagprocessen procesgericht afhandelt. Inwoners zijn zelf de behandelaar.
Iedere gemeente vindt nu in feite haar eigen formulierenwiel uit. Eigen formulieren, eigen processen. Het kost klauwen met geld en het levert een hoop inconsistentie op. In plaats daarvan zeggen wij: één keer goed ontwerpen, en dan voor alle gemeenten uitrollen. We streven ernaar om de zelfredzaamheid van inwoners te vergroten door bureaucratie te verlagen.
We werken samen met Binnenlandse Zaken, de VNG en een aantal toonaangevende technolgie en contentleveranciers aan een pilot om dit te testen. We integreren met Europese netwerken, we maken ons klaar voor de EUDI Wallets. Zodat we die eenvoudige, veilige en efficiënte procedure niet alleen voor de energietoeslag kunnen aanbieden, maar voor álle gemeentelijke producten en diensten.
De VNG is samen met leveranciers en de landelijke overheid de Common Ground beweging gestart. Zendd heeft als doelstelling zich te richten op de nieuwe technologische bewegingen binnen Common Ground.
Waarom? Omdat gemeenten het verdienen om efficiënter te werken. Omdat burgers recht hebben op een soepele en transparante dienstverlening. Omdat we met de juiste technologie, en de juiste mindset, een écht verschil kunnen maken.
Bent u als gemeente een veranderaar? Iemand die de potentie ziet? Ga dan naar Zendd.nl en neem contact met ons op. Laten we samen bouwen aan de gemeente van de toekomst.